SPRAWOZDANIE Z DYŻURU KLASY IIA W RAMACH WSPÓŁZAWODNICTWA „GOSPODARZ SZKOŁY”

Dyżur gospodarza szkoły klasa IIA rozpoczęła w dniu 9 grudnia 2013 roku. Już 10 grudnia pojawiła się na korytarzu pierwsza gazetka związana z zagadnieniem praw człowieka. To ważne zagadnienie zostało również podkreślone galerią plakatów namalowanych przez klasę IIA na lekcji wiedzy o społeczeństwie.

Następnie nasza klasa zajęła się wykonaniem oryginalnej choinki, którą wyeksponowaliśmy podczas wystawy ozdób świątecznych – najpierw w tutejszym GOK-u, a potem w kościele parafialnym. Tę odpowiedzialną pracę wykonały dziewczyny. Ta imponująca, ponad metrowa kompozycja, błyszcząca od złota, udekorowana białymi kokardkami i koralikami z pewnością zachwyciła niejednego odbiorcę. Sądzimy, że dzięki niezwykłej formie i swemu blaskowi godnie reprezentowała nasze gimnazjum. Natomiast chłopcy stworzyli awangardową, ekologiczną choinkę z plastikowych butelek po wodzie mineralnej, którą wszyscy mogli podziwiać na szkolnym korytarzu.

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia pracowici uczniowie klasy IIA wykonali okolicznościową gazetkę. Nie zapomnieliśmy również o osobach i instytucjach związanych z naszą szkołą, którym wręczyliśmy ręcznie robione kartki z życzeniami.

Dyżur gospodarza szkoły IIA trwał też w styczniu. Wówczas to uczniowie naszej klasy, udali się do pobliskiego przedszkola, aby zabawić najmłodszych własną interpretacją poezji Juliana Tuwima. Starsi koledzy, bawiąc się z przedszkolakami, przypomnieli sobie radosne dziecięce lata. Przecież to było tak niedawno…

Następnie przyszedł czas, by zająć się tematem zdrowego odżywiania. Tradycyjnie została wykonana gazetka ścienna, aby ogólnie przybliżyć społeczności szkolnej to ważne zagadnienie. Wszystkie klasy zostały też zobowiązane do przygotowania konkursowych plakatów o tej tematyce. Najładniejsze nagrodzono. Gospodarz szkoły przeprowadził także ankietę wśród swoich kolegów. Jej wyniki, dotyczące sposobu odżywiania naszej młodzieży, zostały przekazane wychowawcom klas. Uwieńczeniem tego istotnego tematu był dzień degustacji zdrowych potraw. Każda klasa przygotowała własne smakołyki. Miało to na celu udowodnienie, że zdrowe nie musi oznaczać niesmaczne – wręcz przeciwnie. Młodzi kucharze (a okazało się że również takich mamy w swoim gronie niemało) stanęli na wysokości zadania. Wszystko było tak pyszne, że po dwóch przerwach na stołach w sali nr 11, chwilowo przeobrażonej w bankietową, zostały tylko talerze. I tak miało być ! J W kwestii estetyki potraw bezdyskusyjnie palma pierwszeństwa należała się IA . Ich potrawy cieszyły zarówno smakiem, jak i wyglądem. Gratulujemy im pomysłów i misternego wykonania.

Swój dyżur IIA zakończyła wykonaniem okolicznościowej gazetki z okazji Dnia Babci i Dziadka, tego zadania podjęła się męska część klasy.

Mamy nadzieję, iż nasze długie i pracowite gospodarzenie zostało docenione oraz wniosło wiele ciekawych elementów w życie naszego gimnazjum. J

N. Bąkowska - ucz. IIA
G. Łapszyńska - wych. IIA